Propaangas oventje voor het smelten van brons - kroezen van 5 tot 25 kg
       
     
       
  Gekozen werd voor een verticale oven, dit wil zeggen een oven waar de ovenmantel vertikaal naar boven kan verplaatst worden. De gietkroes komt daardoor snel volledig vrij te staan en kan met de lummel direct opgenomen worden om volledig manueel te gieten. Voor grotere kroezen, 50kg en meer is een takelwerktuig nodig en is een kuipoven aangewezen. Wegens de zeer snelle afkoeling van kleine kroezen moet alles wat sneller gaan en is snel opnemen en gieten van groot belang.
 
  Gezien de kleine afmetingen en het gewicht van de oven werd de nadruk op mobiliteit gelegd. De bouw is zodanig opgevat dat het verticale gedeelte snel (met enkele bouten) kan losgemaakt worden van de onderkant.

Als ovenmantel werd, uit praktisch oogpunt, gekozen voor een cilindrische kuip die gemakkelijk en goedkoop te vinden is in de handel. De binnenzijde wordt bekleed met keramisch deken (aluminium oxide doek dat 1430 temp. weerstaat) dit is wel vrij duur en niet gemakkelijk te verkrijgen in kleine hoeveelheden. Bovenaan is een opening gemaakt van 10cm die fungeert als schouw en onderaan in de zijwand is een opening gemaakt van 8 cm voor de inlaat van de brander.

Deze ovenmantel is gemonteerd op een 3 traps uitschuifsysteem. Deze 3 trap is nodig om naast de uitschuiflengte een voldoende stabiliteit te bekomen. De ovenmantel wordt in evenwicht gehouden door een tegengewicht via een rol bovenaan, waardoor hij heel gemakkelijk naar boven en beneden kan bewogen worden.

Het onderste gedeelte van de oven bestaat uit een constructie van 3 Yton blokken die in een metalen frame gemonteerd zijn, dit frame is gelast met hoekijzer. In het midden van deze blokken werd een vuurvaste tegel ingewerkt waar de kroes opstaat. De Yton blokken worden bedekt met een 5cm dik keramisch deken (meerdere lagen).

Als brander werd een professionele roofing brander gebruikt ( volledig uitgevoerd in inox met een max. vermogen van 30.000kcal - sproeier opening is 0.8mm).

       
  Overzicht oven en toebehoren   Giet kroezen 5 10 en 25kg
       
 
       
 
 
 
    TERUG  
Alle informatie en beeldmateriaal op deze website is auteursrechtelijk beschermd. Zonder uitdrukkelijke toestemming mag geen informatie of beeldmateriaal gebruikt of gekopieerd worden. info-web@skynet.be                                                                       web design: Marcel De Vuyst